top of page
  • Foto van schrijverJacko ter Voorde

François Wieringa: Van fotograaf tot succesvolle Ecocert franchisenemer

François Wieringa heeft de sprong gewaagd van fotograaf naar EP Adviseur en is inmiddels één jaar lang de trotse franchisenemer van Ecocert Zwolle. In dit interview deelt hij zijn inspirerende reis, zijn ervaringen als franchisenemer, en zijn ambitieuze doelen voor de toekomst.


Stel je even voor aan onze lezers. Natuurlijk! Ik ben François Wieringa, EP-U/D Adviseur, en sinds een jaar de trotse franchisenemer van Ecocert Zwolle.

Dat klinkt als een interessante reis, François. Kun je ons vertellen wat je deed voordat je franchisenemer werd bij Ecocert en wat je inspireerde om franchisenemer te worden?

Zeker, ik heb een carrièreswitch gemaakt van fotograaf naar EP Adviseur. Nadat ik mijn W/B diploma's had behaald, ben ik gaan werken voor verschillende opdrachtgevers. Mijn inspiratie kwam voort uit mijn altijd al aanwezige interesse in de gebouwde omgeving. Toen ontdekte ik het beroep van EP Adviseur. Als eenpitter stuitte ik op uitdagingen zoals het beheren van een goede website en het tijdrovende facturatieproces. Een franchiseformule neemt veel van die zorgen weg.

Kun je ons wat meer vertellen over het proces om franchisenemer te worden bij Ecocert en hoe dat in jouw ogen verliep? Zeker! Na meerdere gesprekken met verschillende mensen binnen Ecocert, kreeg ik een goed gevoel over een mogelijke samenwerking. Vervolgens gingen we dieper in op de details. Welk gebied zouden we bedienen, waarom dat gebied, hoe ziet de toekomst eruit en wat is het groeiperspectief? Samen hebben we antwoorden gevonden op deze vragen. Het hele proces verliep rustig en gestructureerd, zonder haast, en leidde tot een weloverwogen besluit van beide kanten.

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met de Ecocert franchiseformule en waarom koos je specifiek voor deze formule?

Ik kreeg bezoek van Erick, de franchisenemer van Ecocert Emmen, om te bespreken of ik af en toe iets voor hem kon betekenen. Dat bracht me op het spoor van Ecocert, en de werkwijze en visie spraken me enorm aan.

Na een jaar als Ecocert-franchisenemer in Zwolle, wat beschouw je als je grootste succes tot nu toe?

Mijn grootste succes is dat we na een jaar een vaste plek hebben weten te veroveren op de regionale markt. Met de ondersteuning van Ecocert is dat tot nu toe soepel verlopen.

Kun je ons vertellen over de grootste uitdaging die je het afgelopen jaar hebt ervaren, en of de franchiseformule je hierbij heeft kunnen helpen?

De grootste uitdaging is het aannemen van personeel. We zijn momenteel op zoek naar een adviseur om ons team te versterken, en hierbij komt de expertise van Ecocert zeker van pas.

Hoe ervaar je de ondersteuning vanuit de Ecocert franchiseformule, en wat zijn voor jou de grootste voordelen van deze formule?

De ondersteuning is tweeledig. Ten eerste hebben we de backoffice die mijn tijd en moeite bij facturatie aanzienlijk vermindert. Dat scheelt me elke maand echt veel tijd. Ten tweede merk ik dat Ecocert's reputatie en omvang ons serieus nemen, waardoor deuren opengaan bij klanten waar we anders niet eens zouden kunnen aankloppen.

Wat zou je iemand adviseren die overweegt om een Ecocert franchisevestiging te openen?

Gewoon doen! Uiteindelijk moet je zelf een klantenkring opbouwen in de regio, en dat vergt hard werken. Maar als je ondernemend bent, een goed plan hebt, en bereid bent om in het begin veel uren te investeren, dan is ondernemen met de ondersteuning van een bewezen concept echt geweldig.


Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen bij het managen van je franchisevestiging?

Als je nog klein bent, draag je veel verschillende petten, en het is soms lastig om je focus te behouden. Ook het vinden van de juiste mensen en het realiseren van gecontroleerde groei zijn flinke uitdagingen.

Hoe denk je dat de franchisevestiging het beste kan worden gemanaged?

Het is belangrijk om als lokale/regionale ondernemer in je gebied te staan, maar wel met de landelijke uitstraling van een topmerk zoals Ecocert.

Wat is het belangrijkste dat een franchisenemer moet onthouden?

Onthoud dat het jouw onderneming is, maar dat je binnen het franchiseconcept overal hulp krijgt. Maak daar gebruik van, want dat maakt het ondernemen zoveel makkelijker.

Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar met Ecocert Zwolle?

Mijn ambitie voor de komende jaren is gestaag groeien in de regio, zodat Ecocert de eerste keuze wordt voor iedereen die een energielabel nodig heeft. Op dit punt kan ik het niet meer alleen, dus ik ben op zoek naar een adviseur om ons team te versterken. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Ecocert Zwolle!


Ook interesse in het worden van franchisenemer? Jij bent nu aan zet. Ontdek alles over het Ecocert franchiselabel. Vraag de brochure aan en kom met ons in contact: https://www.ecocert.nl/franchise


Comments


bottom of page