De Tweede Kamer heeft de Wet Betaalbare Huur aangenomen. Deze wet bevat een wijziging die ervoor zorgt dat een ‘slecht’ energielabel meer invloed heeft op de huurpunten dan voorheen voorgesteld was.
De Eerste Kamer zal de wet in mei beoordelen en mogelijk goedkeuren. Als deze wet wordt aangenomen, kunnen de huurprijzen voor maximaal 300.000 woningen gemiddeld met €190 per maand dalen bij het wisselen van huurders. Het plan is dat de Wet Betaalbare Huur op 1 juli 2024 in werking treedt.
Naar verwachting profiteren minder huurders van huurbeperking
Het aantal huurders dat voordeel zal hebben van de huurbeperking, zal naar verwachting aanzienlijk dalen. Dit komt doordat veel verhuurders hoogstwaarschijnlijk ervoor zullen kiezen om hun woningen te verkopen om een lager huurinkomen te vermijden.
Op dit moment zijn de huren in Nederland hoog vanwege een tekort aan woningen. Het invoeren van prijsplafonds zal naar verwachting leiden tot een verdere afname van de beschikbaarheid van huurwoningen.
Dit zou de omstandigheden verslechteren voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huisvesting. Ook voor mensen die zich geen woning kunnen veroorloven of ervoor kiezen er geen te kopen.
Woningwaarderingsstelsel
Het kabinet streeft ernaar om huren weer betaalbaar te maken met de Wet Betaalbare Huur. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen een betaalbare huurwoning kunnen vinden, met een huurprijs die overeenkomt met de kwaliteit van de woning. De wet breidt de gereguleerde huur uit naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), met een maximale huurprijs van €1.123 euro per maand.
Door de regulering van de middenhuur en de verplichte toepassing van het WWS wordt verwacht dat de huur van meer dan 300.000 woningen gemiddeld met 190 euro zal dalen. Bovendien zullen er 113.000 huurwoningen worden toegevoegd aan het betaalbare segment.
In de tabel hieronder kun je zien hoe het WWS de huurpunten beïnvloedt per energielabel. Je ziet een verschil tussen hoe het nu is en hoe het zal worden met de komst van de wet. Zo krijg je pluspunten voor goede energielabels en minpunten voor slechte labels.
Tabel 1: Woningwaarderingsstelsel Wet Betaalbare Huur.
Loop geen huurinkomsten mis!
Verhuur jij nog steeds gebouwen met een laag energielabel? Neem dan contact op met ons en vraag meteen om een op maat gemaakt advies, zodat je weet hoe je het energielabel kunt verbeteren en geen huurinkomsten misloopt!